Irja Seilola valmentaa viittomakielisiä ihmisiä työ- ja opiskelupaikan hakemisessa. Koronavuosi vaikutti hänen asiakkaisiinsa kahdella tavalla.

Koronavirus käänsi koko maailman uuteen asentoon. Myös viittomakieliset ihmiset kohtasivat uudenlaisia tilanteita, joissa oli yhtäkkiä tarve saada kokeneemman neuvoja. Jyväskylässä Kuurojen Palvelusäätiön Poveri-työvalmentajana työskentelevä Irja Seilola on vastannut monenlaisiin kysymyksiin.
”Jouduin lomautetuksi. Mitä se tarkoittaa?”
”Sain kutsun työhaastatteluun, mutta se tehdäänkin verkossa. Tarvitsen apua etäyhteyden käytössä.”
”Työkokeiluni päättyi ennenaikaisesti. Miten työttömyyskorvausta haetaan?”
Tavallisena vuonna Irja Seilola tapaa asiakkaansa kasvokkain. Aiemmin hän ajoi Jyväskylästä viikottain Vaasaan, Seinäjoelle, Kuopioon tai Mikkeliin. Hänen asiakkaissaan on monenlaisia ihmisiä, joilla kaikilla on omat tarpeensa. Kun koronaviruksen leviämisen estämiseksi kohtaamisia piti vähentää, Irja ei enää päässyt asiakkaidensa luokse.
”Siinä piti äkkiä opetella käyttämään etäyhteysvälineitä ja opettaa niiden käyttö myös asiakkaille, joillekin ihan atk:n alkeista asti.”
Moni ottaa vastuuta omasta tilanteesta
Korona vaikutti Irjan asiakkaisiin kahdella tavalla. Ne ihmiset, jotka tarvitsevat vaikkapa lukutaidottomuuden takia paljon tukea ja fyysistä mukanaoloa esimerkiksi työhaastatteluissa, ovat kokeneet jääneensä vaille riittävää ohjausta. Samaan aikaan Irja on huomannut, että toiset asiakkaat ovat alkaneet ottaa omasta tilanteestaan enemmän vastuuta.
Parhaita kokemuksia tänäkin vuonna ovat olleet ne hetket, kun valmentamani asiakas onnistuu tavoitteissaan.”
”Minusta se ei ole epäonnistuminen, jos henkilö ei ensimmäisellä kerralla Kelassa saa kaikkia asioitaan hoidettua. Minä sitten neuvon etänä, ja kun asiakas menee paikan päälle toisen kerran, asiat useimmiten hoituvat.”
Irjalla on eri puolilla maata kolme työvalmentajakollegaa, joiden kanssa he siirsivät osan koulutuksista verkkoon. ”Tässä on se hyvä puoli, että nyt verkkokoulutukset ovat valtakunnallisia eli vaikkapa viittomakieliseen CV-työpajaan voi osallistua mistä päin maata tahansa.”
Irja uskoo, että heidän Facebookissa käynnistämänsä jokaviikkoinen livelähetys tulee jatkumaan koronan jälkeenkin. Se on osoittautunut oivalliseksi tavaksi käsitellä työnhakijoita kiinnostavia kysymyksiä. Viime vuonna Facebook-liven suosittuja aiheita olivat muun muassa muutokset työttömyysturvassa, työttömien maksuttomat koulutukset sekä vinkit työnhakuun ja -haastatteluun.

Kaikkia kursseja ei etänä ole pystytty järjestämään. Muun muassa ensiapu- ja tulityökurssit odottavat viruksen katoamista.
Korona toi uusia avuntarvitsijoita
Useimmat kuurot ja huonokuuloiset ihmiset pärjäävät työelämässä ilman erityistukea. Koronan takia etenkin ravintola- ja majoitusaloilla työt vähenivät ja työntekijöitä lomautettiin. Kelan ja ammattiliittojen kirjeet ovat usein vaikeaselkoisia kuuroille, joille suomi on toinen kieli. Irja on saanut koronaepidemian aikana uusia asiakkaita, joille hän on kääntänyt kirjeitä ja opettanut käytäntöjä. Monelle on ollut uutta tietoa muun muassa se, että lomautuksen aikana voi ottaa vastaan myös muuta työtä. Tuki säilyy samana niin kauan kun palkka ei ylitä tukisumman suuruutta.
”Parhaita kokemuksia tänäkin vuonna ovat olleet ne hetket, kun valmentamani asiakas onnistuu tavoitteissaan. Minulle yksi sellainen kohokohta oli Veli-Matin saama työpaikka.”
Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen