”Nyt tiedän, mitä haluan!”
Ei tarvittu kuin muutama viikko työharjoittelua, kun lähihoitajaksi opiskeleva Piitu Oksanen, 16, jo vakuuttui. ”Haluan oppia lisää kehitysvammaisten ja viittomakielisten kanssa työskentelystä.”
Opintojensa alussa Piitu Oksanen, 16, ei tiennyt, mitä kaikkea lähihoitaja voi tehdä.
”Myönnän, että minulla saattoi olla ennakkoluuloja kehitysvammaisista ihmisistä. En ollut koskaan tavannut heitä.”

Kun työharjoittelupaikka sitten löytyi Kuurojen palvelusäätiön viittomakielisessä palvelukeskuksesta Hyvinkäältä, Oksaselle avautui uudenlainen maailma. Osaston asiakkaat ovat ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia viittomakielisiä kehitysvammaisia aikuisia.
”Vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä, viihdyin heti luontevassa ja avoimessa porukassa.”
Harjoittelun kautta viittomakieliseen hoitotyöhön
Oksanen on saanut hyvän maistiaisen hoitotyön monipuolisuudesta. Hän on ulkoiluttanut asiakkaita ja pelannut heidän kanssaan lautapelejä.
Asiakkailla on monenlaista kuntoutusta ja allaskäyntejä, joissa harjoittelija on ollut tukena. Samalla hän on oppinut jo useampia viittomakielen viittomia.
”En enää tiedä, mitä oikein jännitin.”
Avoin ja oma-aloitteinen työharjoittelija sai saman tien kutsun kesätöihinkin.
”Se on ihana juttu, koska olen jo rakastunut tähän taloon ja päättänyt suuntautua kehitysvammaisten hoitamiseen.”
Kuurojen Palvelusäätiön palvelukeskuksissa oli vuonna 2019 kolmisenkymmentä työharjoittelijaa ja työssäoppijaa. Jatkossa määrää aiotaan kasvattaa. Säätiössä on vapautumassa eläkkeelle jäämisen vuoksi useita työpaikkoja. Harjoittelu on mainio väylä työllistyä viittomakieliseen hoitotyöhön. Se on myös Piitu Oksasen suunnitelma.
”Jos oma toiveeni toteutuu, vaihdan kesän jälkeen oppisopimukseen ja jatkan opinnot loppuun täällä.”