• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
Vuosiraportti 2020

Vuosiraportti 2020

Kuurojen Palvelusäätiö

  • Etusivu
  • Vuosi 2020
  • Näin toimimme
    • Miksi olemme olemassa
    • Kuntayhteistyö
    • Palvelukeskukset
    • Hankkeet
  • Henkilöstö
  • Asiakkaamme kertovat
Alkuun/Näin toimimme/Hankkeet/Passi
Kuvitus kuva, kädet käsissä

Passi

Tarvetta tiedolle oli enemmän kuin koskaan

Passi-ohjelma tarjoaa tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista kaikille viittomakielisille. Passi on tärkeä esimerkiksi pitkäaikaissairaille kuuroille, jotka saavat tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta omalla äidinkielellään, oppivat itsehoitoa ja saavat tukea sairauden kanssa selviytymiseen. Koronavuonna tarvetta viittomakieliselle tuelle oli erityisen paljon, ja yhteydenotot Auttavaan Linjaan lähes nelinkertaistuivat.

Alkuvuodesta 2020, ennen kuin korona alkoi, Passissa järjestettiin normaaliin tapaan live-luentoja eri aiheista, muun muassa mielen hyvinvoinnista, muistista ja terveydestä. Luentoja pidettiin kuurojen yhdistyksillä, seniorikerhoissa ja opiskelijoille.

Myös viittomakieliset ryhmätoiminnot toimivat alkuvuodesta normaalisti. Esimerkiksi maahanmuuttajaopiskelijoille toteutettiin Helsingissä kymmenen kokoontumiskerran aivotreeniryhmä, ja hyvinvointiryhmät kokoontuivat Vaasassa ja Seinäjoella.

Sitten alkoi korona, ja päätimme laajentaa viittomakielisen Auttavan Linjan päivystyksiä. Aiemmin niitä järjestettiin kaksi kertaa viikossa, nyt siirryimme päivystämään viitenä päivänä viikossa. Yhteydenottojen määrä lisääntyi hurjasti. Vuonna 2019 niitä oli 122 kpl, ja viime vuonna 465 kpl! Yhteydenottojen aiheina olivat muun muassa yksinäisyys, koronavirukseen liittyvät asiat, terveys, ihmissuhteet ja mielen hyvinvointi.

Syksyllä järjestimme Mielenhyvinvointipäivät Joensuussa sekä kuurosokeille Helsingissä. Vuoden aikana luennoille ja Mielenhyvinvointipäiviin osallistui yhteensä 210 viittomakielistä.

Käyttöön uusia toimintamalleja

Korona-aikana järjestimme Vantaalla, Helsingissä ja Jyväskylässä yhteensä 5 ulkoilupäivää, joissa oli osallistujia yhteensä 51. Liikuntapäivien tavoitteina oli tavata koronaturvallisesti, ulkoilla yhdessä ja saada sosiaalista kanssakäymistä korona-ajan eristykseen. Osallistujat kertoivat päivien tuovan vaihtelua elämään pitkän kotona olemisen jälkeen: ”En ole tavannut ketään kuukauteen, mutta nyt oli mukava jutella.”

Keväällä järjestimme yhteistyössä Kuurojen Liiton kanssa kolme viiden päivän mittaista etäkurssia teemalla ”Mikä koronavirus? Miten selviän koronavirusepidemian yli?” Kaikki osallistujat kokivat saaneensa kurssilta uutta tietoa. Palautteissa tuli esille osallistujien kuvaamia uusia oivalluksia, kuten ymmärrys siitä, ettei pidä jäädä kotiin istumaan ja odottamaan koronan ”loppumista”. Eräs sanoi, että osaa nyt tukea paremmin myös kohtalotovereitaan tarvittaessa. Esille tuli myös, että jatkossa on helpompi osallistua erilaisiin etätoimintoihin, kun taidot ovat karttuneet.

Vuonna 2020 Passin toiminta sosiaalisessa mediassa lisääntyi merkittävästi. Facebook-julkaisuja oli 149 kpl, joista suurin osa toiminnallisia ja yhteisöllisiä, esimerkiksi videomuotoisia tiedotteita terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, Arjen haaste-video, jossa oman arjen pieniä iloja jaettiin muille, sekä viittomakielinen joulukalenteri.

Passi on tärkeä ja tarpeellinen

Olemme Passissa kirjoittaneet yhteistyössä seurakunnan kuurojen diakoniatyön kanssa oppaan viittomakieliseen saattohoitoon. Se on julkaistu sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Pelihaitoista on koottu tietoa ja välitetty sitä viittomakielisille asiakkaille sosiaalisen median välityksellä.

Yhteistyökumppaneiden palautteiden perusteella Passi-ohjelma on onnistunut poikkeuksellisena koronavuonna erinomaisesti vastaamaan viittomakielisessä yhteisössä esiin nousseisiin tarpeisiin ja tuottamaan kohderyhmälle monipuolisia toimintoja. Palautteissa korostetaan, että koska monien mielen hyvinvointi on ollut koetuksella ja osa viittomakielisistä eristyneitä ja yksinäisiä, tarvitaan monenlaista tietoa ja tukea, jota Passi-ohjelma on pystynyt toteuttamaan. Yhteistyökumppaneista 89 % pitää Passi-ohjelmaa tärkeänä ja tarpeellisena kohderyhmälle.

Vuonna 2020

  • Toiminnassa tavoitettiin yhteensä 348 viittomakielistä kuuroa ja kuurosokeaa ryhmätoiminnoissa, luennoilla ja teemapäivillä sekä henkilökohtaisessa muisti-/hyvinvointineuvonnassa.
  • Järjestettiin koulutusta 159 ammattihenkilölle.
  • Viittomakieliseen Auttavaan Linjaan tuli yhteydenottoja 465 kpl. Se on lähes neljä kertaa enemmän kuin edellisvuonna.
  • Korona-ajan uusina toimintamuotoina otettiin käyttöön etäkurssit, -ryhmät ja -luennot, ulkoliikuntapäivät sekä toiminnalliset ja yhteisölliset Facebook-julkaisut
Lue lisää passista kps:n verkkosivuilta

Footer

Arvoliiton logo

KPS on Arvoliiton jäsen

Seuraa meitä:

  • Facebook
  • Vimeo
  • YouTube
KPS logo