Poverin tavoitteet toteutuivat
– Ennätysmäärä työllistyi avoimille työmarkkinoille
Poverissa työvalmentajat tarjoavat yksilöllistä tukea heikossa työmarkkina-asemassa oleville viittomakielisille asiakkaille työhön, opiskeluun ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa. He toimivat myös välittäjinä ja tukena oppilaitoksiin ja työnantajiin päin.
Vuonna 2020 kehitimme viittomakieliseen työvalmennukseen monia etäohjauksen keinoja. Asiakkaita kohdattiin Teams- ja Zoom- ympäristössä sekä muiden videoyhteyksien kautta. Yksilöllistä työvalmennusta tuotettiin etämuotoisena 936 tuntia ja kasvokkain 630 tuntia. Asiakkaat kokivat, että yhteyden saaminen valmentajaan oli pääosin helppoa.
Koronapandemia ja kasvokkaisten ryhmätoimintojen peruuntuminen vaikuttivat erityisesti korttikoulutuksiin ja elämänhallintaryhmiin, joita ei voitu toteuttaa etämuotoisesti niin laajasti kuin alun perin oli suunniteltu. Niiden sijaan tehtiin koulutus- ja tiedotusvideoita (yhteensä 46 kappaletta), joiden kautta asiakkaille välitettiin uutisia muun muassa työelämän ajankohtaisista aiheista ja työllisyydestä sekä siitä, miten korona vaikuttaa työelämään.

Poveri-hanke käyttää viestinnässään pääasiassa Facebookia ja Instagramia. Sosiaalisessa mediassa viittomakielisen viestinnän tärkeys korostuu. Parhaimmillaan yhdellä videolla on ollut 473 katselukertaa. Asiakkaille tiedotettiin aktiivisesti verkkotapahtumista, muun muassa koulutuksista ja rekrytointitapahtumista.
Järjestimme Facebookissa myös 32 viikoittaista Työvalmentajan livelähetystä, jotka tavoittivat keskimääin 8–10 osallistujaa kerralla.
Tavoitteet saavutettiin koronasta huolimatta
Poverin tavoitteista yhtä lukuun ottamatta kaikki toteutuivat tai ylittyivät. Ainoan poikkeuksen teki korttikoulutusten järjestäminen, sillä niitä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi.

Työllistymistavoite saavutettiin ja sen tulos oli koronavuodesta huolimatta erinomainen; mukana olleista 209 työvalmennuksen asiakkaasta 47 asiakasta työllistyi (28 välityömarkkinoille ja 19 avoimille työmarkkinoille). Avoimille työmarkkinoille työllistyneiden määrä on merkittävä. Poverissa aikaan saadut tulokset ovat tärkeitä viittomakielisten asiakkaiden hyvän elämän ja osallisuuden vahvistumisen näkökulmasta.
Työvalmentajien työhön kuuluu myös yhteistyötahojen, kuten työnantajien ja oppilaitosten, tukeminen ja neuvominen viittomakielisen opiskelijan tai työntekijän kohtaamisessa ja käytännön asioiden järjestämisessä. Työnantajat ja oppilaitokset kaipaavat usein tietoa viittomakielisten opiskelu- tai työllistymisasioista, erilaisista tukimahdollisuuksista ja järjestelyistä tai tietoa viittomakielisistä ja viittomakielestä. Työvalmentajat neuvovat yhteistyötahoja kohtaamaan viittomakielisen opiskelijan tai työntekijän ja toimivat tahona, johon oppilaitos tai työnantaja voi tarvittaessa ottaa yhteyttä.
Vuonna 2020
- Poverissa oli mukana 209 asiakasta, mikä on 11 enemmän kuin edellisvuonna.
- Asiakkaista uusia oli 59.
- Valmennusta annettiin yhteensä 1 566 tuntia.
- 47 asiakasta työllistyi.