• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön
Vuosiraportti 2019

Vuosiraportti 2019

Kuurojen Palvelusäätiö

  • Etusivu
  • Vuosi 2019
    • Säätion talous
    • Toimitusjohtajan tervehdys
    • Puheenjohtajan tervehdys
  • Näin toimimme
    • Miksi olemme olemassa
    • Luomme uutta
    • Kuntayhteistyö
    • Palvelukeskukset
    • Hankkeet
  • Henkilöstö
  • Asiakkaamme kertovat
    • Omaisten kyselyn tulokset
Alkuun/Näin toimimme: Hyvää elämää viittomakielisille/Palvelukeskukset/Åvik
åvikin asukkaita maalaamassa

Åvik

Palvelukeskus Åvik sijaitsee Hyvinkäällä ja tuottaa palveluasumista ja
tehostettua palveluasumista. Asiakkainamme on eri-ikäisiä kuuroja ja
kuurosokeita henkilöitä, pääosin vanhuksia. Palvelujemme piirissä voi olla
myös asiakkaita, jotka eivät ole viittomakielisiä, mutta jotka muilla
perusteilla hyötyvät palveluistamme.

Kärsimme vuonna 2018 asiakasvajeesta, ja sen seuraukset, talouden alijäämä ja henkilökunnan yt-neuvottelut, asettivat vuoteen 2019 uudenlaisia haasteita. Asukaspaikkalukumme ja henkilökuntamme määrä vähenivät, mutta pystyimme järjestämään tarvittavat palvelut sekä vanhoille että uusille asiakkaille, ja tehdyt ratkaisut tervehdyttivät talouttamme. 

Talomme asukasryhmät vähenivät neljään, mutta asiakkaamme sopeutuivat uusiin järjestelyihin yllättävän hyvin ja nopeasti. Ryhmien vaihdokset mietittiin monin tavoin tarkasti, ja jokaisella asiakkaalla säilyi omassa asuinryhmässään myös tuttuja työntekijöitä. 

Pienimuotoisesti olemme pystyneet tarjoamaan myös lyhytaikaista palveluasumista sekä päivätoimintaa.

Entistä enemmän viittomakielisiä työntekijöitä 

Palvelujen tuottamisen kivijalka on ammatillisesti osaava ja riittävä henkilökunta. Meillä Åvikissa viittomakielisten työntekijöiden määrä on vuosien myötä kasvanut huomattavasti, mikä on erityisen tärkeää asukkaidemme kommunikaation kannalta. 

Åvikin Palvelukeskuksen asukkaat ulkoilevat.

Kuulevat työntekijämme saavat viittomakielen opetusta sekä Åvikissa että Turun kristillisellä opistolla.  

Asiakkaillamme on paljon erilaisia palvelutarpeita, ja siksi on tärkeää, että henkilökuntamme jatkuvasti ylläpitää ja kehittää ammattiosaamistaan. Vuoden 2019 aikana osaamisemme on vahvistunut muun muassa seuraavilla aiheilla: muistisairaiden hoito, ensiapu, tietosuojalaki, lääkehoito, RAI-arviointi. 

Vuoden lopussa osa ohjaajistamme alkoi suorittaa ergonomiakorttia, jotta voimme jatkossa vahvistaa henkilökunnan ergonomista osaamista ja estää tules-vaivoja. Henkilökunnan henkistä jaksamista tuemme muun muassa työnohjauksella.

Asukkaiden jaksamiseen sopivaa tekemistä

Mielekkään vapaa-ajan järjestäminen asiakkaillemme on ollut Åvikissa aina tärkeää. Asiakkaiden kunto ja voimavarat ovat vuosien mittaan muuttuneet paljon, mutta etsimme aina asiakkaillemme mielekästä tekemistä, joka sopii heidän voimavaroihinsa. 

Åvikin Palvelukeskuksen asukkaat leipomassa

Erilainen käsillä tekeminen on viime vuosina vähentynyt, mutta edelleen retkeilemme, ulkoilemme ja nautimme juhlista tanssien ja esityksiä katsoen. Vuoden aikana saimme iloita muun muassa Teatteri Totin, Matilda Marjatan, alan opiskelijoiden ja päiväkotilasten esityksistä. Monelle asiakkaallemme merkityksellinen on myös luovan toiminnan ryhmä, jota johtaa Ursa Minorin taiteellinen johtaja Noora Karjalainen. 

Åvikin omaa vapaa-ajan toimintaa järjestävät paitsi asukasryhmien ohjaajat myös askartelu- ja liikunnanohjaaja sekä henkilökohtaisen avun ohjaajat. Vuoden lopussa saimme lisää vahvistusta vapaa-ajantoimintoihin myös, kun saimme palkkatuella mukaan viittomakielisen avustajan.

Viittomakielinen terveysneuvonta oli menestys

Keräsimme asiakkailtamme palautetta toiminnastamme ryhmäkeskusteluissa sekä perjantaisessa infokerhossa. Palautteissa korostui tyytyväisyys arkeen: ”Olen oikein tyytyväinen, kun saan tapailla muita ja on hyvää ruokaa” ja ”Åvikissa on normaalia elämää, ei mitään huolia”. 

Asukkaiden vapaa-ajanviettoon liittyen asukkaat nostivat esille esimerkiksi laivaretken Tallinnaan, Kuurojen talviolympialaisten seuraamisen sekä teemapäivien mukaiset ruokailut.

Vieraita meillä kävi vuoden aikana paljon, niin ystäviä, omaisia kuin kuntien edustajia ja alan opiskelijoitakin. Omaistenpäivää vietettiin syyskuussa. 

Vuoden aikana oli runsaasti erilaisia tarkastuksia, muun muassa Keusoten tarkastus palveluiden järjestämisestä, terveystarkastajan tarkastus keittiölle (josta saimme Oiva-merkinnän). Erikseen tarkastettiin myös palvelutalon tilat ja uima-allasalue. 

Syksyllä meiltä Åvikista käsin aloitettiin valtakunnallinen viittomakielinen terveysneuvontapalvelu WhatsApp-videopuheluiden avulla. Vastaanotto on ollut erittäin positiivista, ja koska tarvetta palvelulle on, sitä jatketaan vuonna 2020 entistä tiheämpään tahtiin.

Vuoden 2020 terveysteemamme on ’ulkoilu’. Olemme yhdessä asiakkaiden kanssa miettineet miten voisimme eri tavoin lisätä aikaa ulkoiluun. Tätä varten olemme hankkineet asukkaille myös ulkoilua tukevia tarvikkeita, muun muassa pyörätuolin lämpöpusseja.

Åvik lukuina

Asukkaita:
60
Päivätoiminnan asiakkaita:
3
Henkilöstö:
67
Käyttöpäivät:
21 946
Vuosimenot:
4 802 000

Palautetta asiakkaamme läheiseltä:

Kaikki on sujunut ja toiminut erinomaisesti. Äitimme on selvästi piristynyt päästessään vihdoin 92-vuotiaana viittomakielisen palvelun piiriin. Olisipa päässyt 5 – 10 vuotta sitten!”

lue lisää Åvikin palveluista
  • Share on Twitter
  • Share on Facebook

Footer

Arvoliiton logo

KPS on Arvoliiton jäsen

Seuraa meitä:

  • Facebook
  • Vimeo
  • YouTube
KPS logo