Lettukestejä ja puuhakasta arkea – koronasta huolimatta
Vuonna 2020 jouduimme kaikki kohtaamaan aivan uudenlaisen arjen. Vahva yhteinen tavoitteemme oli koronasta huolimatta huolehtia asiakkaiden peruspalveluista entiseen tapaan, ja vaikka virkistys- ja kuntouttavat toiminnot oli osittain mietittävä uudelleen, pystyimme tarjoamaan asukkaille runsaasti erilaista virkistäytymistä.
Korona lopetti nopeasti Åvikin asiakkaiden monipuolisen toiminnan ja vapaan liikkumisen kodin ulkopuolella. Asukkaita ei voinut totaalisesti kieltää lähtemästä minnekään, mutta vahva suositus ja kannustus oli pysytellä kotona. Ohjaajat hoitivat kauppa-asiat, ja virkistystoimintaa järjestettiin palvelukeskuksessa.
Vieraiden käyntejä rajoitettiin, mutta vähitellen löytyivät uudet keinot. Ensin tavattiin ikkunan läpi viittoen, sitten pihalla ja lopulta erityisessä tapaamistilassa, joka oli turvallisesti suojattu. Oli tärkeää, että asukkaillamme oli mahdollisuus läheisten tapaamiseen.
Åvik on iso talo erilaisine mahdollisuuksineen ja isoine pihoineen. Kaunis kevät ja kesä mahdollistivat hyvin ulkoilua, grillausta ja lettukestejä. Meillä käytiin kävelyllä, muun muassa Hyvinkään terveyspolulla keskustan kupeessa ja Åvikin läheisyydessä, ja pyöräiltiin tandempyörällä.
Kaupungin liikunnanohjaajat kävivät ohjaamassa ikkunan läpi jumppaa, Taija Taikuri puhaltamassa jättisaippuakuplia, ja kuurojen pappi piti messunkin ikkunan takaa. Talon sisällä erilaiset pelit olivat ahkerasti käytössä ja kuntosalia sekä uima-allasta käytettiin rajoitusten sallimissa puitteissa.
Koronasta piti keskustella
Kevään aikana ei järjestetty koulutuksia, työnohjauksia eikä vieraiden kanssa kokouksia Åvikissa, joten työntekijöiltä vapautui enemmän aikaa asiakastyöhön. Se oli tärkeää, koska asiakkaiden kanssa oli varattava aikaa keskustella mitä korona on ja miksi toimitaan näin. Esimerkiksi maskien käyttö viittomakielisessä ympäristössä oli vaikeaa, kun ilmeet ja huulio jäivät piiloon. Osalla asiakkaista oli vaikeuksia tunnistaa työntekijöitä maskin takaa.
Syyspuolella retkeilimme seurakunnan leirikeskuksessa ja osallistuimme Aivoterveyttä-teemapäivään, joka oli pääosin ulkona. Vanhustenviikolla tarjosimme monenlaista tekemistä, muun muassa taide- ja leivontakerhoa, tuolijumppaa, ulkoilua, tietokilpailua ja viitottua laulukerhoa.
Seurakunnan kuurojen työntekijät kävivät syksyn aikana ja kuurojen pappi tuli jouluaattonakin tuomaan joulun sanoman taloon. Aattona toki myös muut perinteet pidettiin esillä, kuten maittava ja monipuolinen jouluateria ja joulupukki lahjoineen. Uudenvuoden aattona asiakkaat asettuivat eri puolille taloa ikkunoiden äären katsomaan hienoa ilotulitusta.
Digiloikka ja koulutuksia
Myös me osallistuimme digiloikkaan; käyttöön otettiin videopuhelut omaisille ja ystäville, ja myös Facebookia käytettiin ahkerasti. Kokoukset ja koulutukset siirtyivät Teams-järjestelmään.
Asukkaille ostettiin palvelukeskuksen aulaan älytelevisio, josta voi katsella esimerkiksi Kuurojen liiton ja kirjaston viitottua ohjelmaa. Kaikki tällainen muutos oli hyväksi ja jää varmasti käyttöön koronarajoitusten jälkeenkin.
Henkilökunnan jaksamista yritimme tukea esimerkiksi laajentamalla heti keväällä työterveyshuollon toimintaa, nopeaa koronatesteihin pääsyä ja chat-palvelua.
Syksyllä mahdollistettiin työnohjaukset ja oli useita koulutuksia, muun muassa Marjaana-kodin ohjaajat paneutuivat Lean-malliin, Muistolan työntekijät tiimityöskentelyyn, osa opiskeli diabetes-asioita ja työsuojelun jäsenet työhyvinvointiin liittyviä asioita.
Pienillä ylimääräisillä muistamisilla haluttiin myös huomioida henkilökuntaa ja pitkin matkaa kiittää siitä, miten hyvin ja vastuullisesti he olivat toimineet.
Henkilöstö jaksoi hienosti vastata joustavuuden tarpeeseen, sillä koronaepäilyjen vuoksi oli luonnollisesti heti jäätävä pois töistä. Niinpä sairaslomia oli paljon – ja koska kaikkiin vuoroihin ei aina saatu sijaista, työntekijät venyttivät päiväänsä. Vastaava aika pyrittiin antamaan vapaana, sillä yritämme huolehtia henkilöstön jaksamisesta myös niin, ettei tule kuormittavaa ylityötä.
Luotamme tulevaan
Tulevaan vuoteen lähdemme kokeneempina korona-ajan työntekijöinä ja asiakkaina. Tiedämme, mistä hankkia varusteita, kuinka niitä käytetään, minne voimme mennä ja miksi olemme paljon kotona.
Olemme oppineet näkemään uusia toimintamahdollisuuksia Åvikissa ja oppineet käyttämään videopuheluita. Muistamme, että arkiuutisia voi tiedottaa Facebookissa. Olemme voineet kokea uudenlaista yhteenkuuluvuutta, sillä korona on rajoittanut meidän kaikkien elämää.
Kukaan ei vuoden aikana sairastunut ja se varmasti tuo meille lohtua ja luottamusta tulevaankin. Voimme selvitä.
Teksti: Tarja Muteli, johtaja, Åvikin palvelukeskus
Åvik lukuina
60,5
3
71
22 071
4,8 milj
Palautetta asiakkaamme läheiseltä:
Kaikki on sujunut ja toiminut erinomaisesti. Äitimme on selvästi piristynyt päästessään vihdoin 92-vuotiaana viittomakielisen palvelun piiriin. Olisipa päässyt 5 – 10 vuotta sitten!”