Alussa riitti ratkottavia kysymyksiä
Korona pakotti meidät miettimään uusia toimintatapoja ja ratkaisuja, jotta pystyimme takaamaan asiakkaillemme hyvän arjen rajoitustoimista ja epävarmuudesta huolimatta. Lopulta onnistuimme hyvin ja asiakkaidemme sopeutuminen uusiin tilanteisiin oli ihailtavaa.
Kun korona alkoi, meillä riitti ratkottavia kysymyksiä: Kuinka tiedotamme asiakkaille muuttuvista koronatilanteista ja -ohjeista? Miten asiakkaiden ruokaostokset hoidetaan? Kuinka voimme tarjota asukkaillemme mahdollisuuden tavata läheisiään? Entä miten asiakkaille tärkeä viriketoiminta voidaan järjestää?

Asiakkaamme joutuivat mukautumaan moniin muutoksiin paitsi Sampolan arjessa myös vapaa-ajallaan, ja henkilökunnalta epätavallinen vuosi vaati paitsi luovuutta ja joustavuutta, myös ongelmanratkaisutaitoja ja kovaa puurtamista.
Rajoitustoimenpiteistä huolimatta onnistuimme työssämme hyvin ja asiakkaiden sopeutuminen uusiin tilanteisiin oli ihailtavaa.
Arki jatkui ja toi myös uutta
Järjestimme Sampolassa monenlaisia tapahtumia ja arjen juhlahetkiä, jotka rikastuttivat asiakkaiden elämää. Otimme myös käyttöön säännölliset puhelut ja videopuhelut omaisille. Kun yhteinen ruokala sulki ovensa, ruokatilaukset hoidettiin keittiön kautta ja pieniä herkkuja sai ostaa toimistokioskista.
Osa asukkaistamme innostui videotyöpajasta, jossa valmistui muun muassa viittomakielistä tiedotusmateriaalia koronaohjeista. Tästä oli iloa myös muiden Kuurojen Palvelusäätiön palvelukeskusten asukkaille.
Iso asia oli myös se, että kauan odotetut oleskelupihan korjaustyöt alkoivat. Seurasimme töiden etenemistä ahkerasti ikkunoista katsellen. Pihan valmistumista odotettiin innokkaasti myös siksi, että asiakkaiden ja henkilökunnan toiveet ja ideat otettiin huomioon sen suunnittelussa. Lopulta pääsimme järjestämään pihan avajaisjuhlat marraskuun lopulla.
Työkeskuksen toiminta keskeytyi kevääksi
Myös Sampolan työkeskukselle vuosi oli haastava ja erikoinen. Työkeskuksen toiminta piti keskeyttää keväällä hetkeksi ja henkilökuntaa lomauttaa.
Huhtikuun alussa pystyimme jatkamaan työtoimintaa Sampolan palvelukeskuksen asukkaiden kanssa, ja muut työtoimintalaiset liittyivät mukaan osa kesäkuussa ja loputkin kesän jälkeen elokuussa.
Tärkein arvoistamme on asiakaslähtöisyys, joka ohjaa jokapäiväistä toimintaamme. Tavoitetta toteutettiin muun muassa niin, että asiakkaat olivat itse mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös tiivis yhteistyö asumispalveluyksiköiden ja omaisten kanssa on ensiarvoisen tärkeää, jotta asiakkaan toiveet ja itsemääräämisoikeus toteutuvat.
Aloitimme työkeskuksessa brändäysprojektin, jonka tavoitteena on saada toiminnallemme lisää näkyvyyttä. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on yksi vahvuuksistamme, ja haluamme kertoa, kuinka hyvää työtä teemme.
Kehitimme työkeskuksessa vuoden mittaan aktiivisesti myös uudenlaisia yhteistyömuotoja yritysten kanssa. Näin varmistamme, että mielenkiintoisia ja monipuolisia työtehtäviä on tarjolla tulevaisuudessakin. Olemme yhdessä huomanneet, että asiakkaat viihtyvät sitä paremmin mitä monipuolisempaa toiminta on.
Teksti: Pekka Vihanto, johtaja, Sampolan palvelukeskus
Sampola lukuina
29
8
66
14
10 408
25
2,43 milj.
Palautetta asiakkaamme läheiseltä:
Kiitämme hyvästä palvelusta, ja etenkin hyvästä ilmapiiristä. Koemme, että palvelukeskus on rakastava ja välittävä yhteisö, mikä on paljon nykyaikana, sillä kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin. Lämmin kiitos!”